Brand identity

MASBECK – STRATEGY, BRANDING & DIGITAL DESIGN

MASBECK – STRATEGY, BRANDING & DIGITAL DESIGN.

Stel je merk eens voor als een persoon. Je identiteit zijn de eigenschappen die je maken tot de persoon die je bent. Je identiteit is de combinatie van eigenschappen die je uniek maken. Je karakter, je persoonlijkheid, je gedrag, hoe zie je eruit, wat zeg je, en hoe ga je met anderen om.
brand-identity-small
Het is de algemene indruk die de klant krijgt en wat jouw klant anderen vertel over het bedrijf. Dit weerspiegelt de waarde die ik uit deze interactie of product of dienst haal.

Materiële & immateriële merkelementen

Een brand identity is niet anders, maar in plaats van betrekking te hebben op een individu, beschrijft een brand identity een bedrijf, product of dienst. Of een combinatie daarvan. Een brand identity is de verzameling van materiele en immateriële merkelementen die samen één merk identiteit & merkimago creëren.

Wat zijn dan die materiële en immateriële merkelementen die de brand identity vormen? De communicatie van de brand identity komt tot uiting op drie gebieden: hoe zie je eruit?, hoe communiceer je, wat je is “brand voice” en wat is je gedrag, hoe ga je met andere om. Hoe je bedrijf eruitziet, het visual design, hoe het communiceert, en hoe het zich gedraagt zijn in de ogen van een (potentiële) klant allemaal gelijkwaardige onderdelen van het merk. Het imago van het bedrijf is krachtiger en geloofwaardiger, naarmate zichtbaarheid, communicatie en gedrag meer samenhang vertonen. Dit ligt verankerd in de merkstrategie van het bedrijf.

Merkcomponenten

Het is belangrijk al deze componenten van communicatie te begrijpen die voortkomen uit je brand identity en beseffen dat een merk meer is dan simpelweg een logo, product, slogan of persoon”. Dit zijn verschijningsvormen om het merk te communiceren.

Alleen als alle drie de merkcomponenten – zichtbaarheid, communicatie en gedrag – aanwezig zijn en trouw zijn aan de kernboodschap van het merk, hebben klanten een consistente gebruikerservaring tijdens interacties met een bedrijf of product.

Coolblue is hier een mooi voorbeeld van. Daar gaat echt “alles om die glimlach”. Van de tone-of-voice tot de illustraties die ze gebruiken en die leuke monteurs die bij je langskomen om de wasmachine te installeren.

Reputatie

Een merk is de reputatie die je opbouwt bij je klanten, de indruk die je achterlaat als bedrijf. Dit weerspiegelt de waarde die hij uit deze interactie, product of dienst haalt. Wat vertel ik anderen over de relatie of ervaring die ik had met dit bedrijf. Zijn ze hun beloftes nagekomen en geloof ik in het verhaal dat ze te vertellen hebben?

Het is belangrijk om consistent te zijn in je communicatie en trouw te blijven aan je kernwaarden. Hiermee bouw je vertrouwen en reputatie op bij je klanten.

Dit zorgt ervoor dat klanten zich gaan binden aan je merk. En, als je het heel goed doet, klanten een emotionele band met je merk krijgen. Als merk moet je deze betekenisvolle relaties koesteren.

Influencer

Een echt betrokken klant zal gepassioneerd of fanatiek beschermend zijn over zijn keuzes. Waarschijnlijk doe je dat zelf al, maar heb je dat niet eens door. Als iemand je aanspreekt of kritiek heeft op iets wat je gekocht hebt, maar jij bent er van overtuigt dat je een goede keuze hebt gemaakt, zal je de keuze toelichten en beargumenteren. Op dat moment ben je al een soort infuencer.

Even terug naar de identiteit van de persoon waar we het in de inleiding over hadden. Branding is wat andere mensen over je vertellen als je er niet bent. Deze boodschap blijft bij mensen hangen en moet uw belangrijkste waarde die u aan uw klant levert overbrengen. Dit bericht is platform onafhankelijk en zou een consistente boodschap moeten zijn via al uw touchpoints met uw klant.

HEB IK JE NIEUWSGIERIG GEMAAKT EN WIL JE MEER WETEN OVER BRAND IDENTITY? NEEM CONTACT MET ME OP.​

Door op de verzend knop te klikken, ga je akkoord met de privacy policy.

Liever even praten?
Bellen kan natuurlijk ook!
T. +31 6 248 15 278