BRAND STORY­TELLING

MASBECK – STRATEGY, BRANDING & DIGITAL DESIGN

MASBECK – STRATEGY, BRANDING & DIGITAL DESIGN.

Storytelling is zo oud als de bijbel. Elk boek, elke film, allemaal hebben ze hetzelfde script en dezelfde componenten. Elk verhaal heeft een “hero” (de klant). Deze hoofdpersoon heeft een conflict, of dilemma. Hij wordt daarbij geholpen door een helper (het merk) die een oplossing biedt. Wat de klant uiteindelijk succes brengt.
brand-storytelling-small
Storytelling is een effectieve manier om vertrouwen te creëren, klanten te inspireren en te motiveren.

brand storytelling

Waarom doe je wat je doet. Wat is jouw verhaal. Wat is jouw passie, drijfveer en visie waarom je dit bedrijf begonnen bent. Achter elke persoon & business zit een verhaal. Dit verhaal ontstaat omdat je ergens in gelooft en dit met veel overtuiging weet te brengen. Dit verhaal maakt je uniek en het precies dit verhaal zorgt ervoor dat klanten voor jouw product of dienst gaan kiezen. Dit merkverhaal noemen we brand storytelling.

Door het vertellen van jouw authentieke verhaal, verbind je potentiële klanten op een emotionele manier aan jouw bedrijf. Storytelling zorgt ervoor dat de spiegelneuronen in ons brein worden geactiveerd: ons brein wordt dan actief op precies dezelfde manier als wanneer je het zelf meemaakt. Waardoor we het beter kunnen onthouden en er emotioneel betrokken bij raken.

Kenmerken van storytelling

Storytelling is zo oud als de bijbel. Elk boek, elke film, allemaal hebben ze hetzelfde script en dezelfde componenten. Elk verhaal heeft een “hero”. In het geval van brand storytelling is dit de klant. Deze hoofdpersoon heeft een conflict, of dilemma. Hij wordt daarbij geholpen door een helper, de business in het geval van brand storytelling, die een oplossing biedt. Wat de klant uiteindelijk succes brengt. Storytelling beschrijft de unieke waarde die je toevoegt aan je klanten.

Veel ondernemers beginnen over wat en hoe ze het doen als je naar hun onderneming vraagt. Zelden hoor je waarom ze het doen. Terwijl dat nou juist het verhaal achter de onderneming verteld en waar de waarde van het bedrijf zit. Klanten kiezen, misschien onbewust, voor het waarom van een onderneming. Het geeft namelijk antwoord op een probleem of dilemma waar ze zelf mee zaten.

Om je verhaal te kunnen vertellen moet je antwoord kunnen geven op de vraag ‘waarom ben je dit bedrijf begonnen?’ Wat was je idee, je visie om dit bedrijf te starten. Wat maakt jouw product of service uniek? Waarin onderscheid jij je van de concurrentie? Benoem waar je trots op bent. Waar geloof je in. Wil je meer weten over het belang van het waarom, check dan deze TED-talk van marketinggoeroe Simon Sinek over de Golden Circles.

Een klassiek voorbeeld is Nike. Hier is een citaat van Phil Knight over de begindagen van Nike, in 1964:

“I’d been unable to sell encyclopaedias. I’d been slightly better at selling mutual funds, but I’d felt dead inside. So why was selling shoes so different? Because, I realized, it wasn’t selling. I believed in running. I believed that if people got out and ran a few miles every day, the world would be a better place, and I believed these shoes were better to run in. People, sensing my belief, wanted some of that belief for themselves. Belief, I decided. Belief is irresistible.”
Meer dan 50 jaar later, staat Nike voor vrijwel exact hetzelfde. Hier is hun huidige mission statement:
Bring inspiration and innovation to every athlete* in the world. *If you have a body, you are an athlete.
De hero in de verhaal in natuurlijk “the athlete” waarbij Nike zich als “the Guide” presenteert. Het brengt de klant uiteindelijk succes.

Brand influencers

Klanten binden zich aan merken met een persoonlijkheid en een verhaal. In het gunstigste geval levert dat zelfs fans op. Ook wel brand influencers genoemd. Dat verhaal is namelijk leuk en makkelijk door te vertellen. Als iemand vraagt naar je aankoop heb jij als klant een mooi verhaal door te vertellen met jouw ervaring met dat bedrijf. Op dat moment ben je al een brand influencer. Storytelling is een effectieve manier om vertrouwen te creëren, klanten te inspireren en te motiveren.

Brand storytelling beschrijft de ziel van je bedrijf. Het begint misschien bij het moment dat je je bedrijf oprichtte. Of toen je de bank of fiets zat en ineens dat geniale idee kreeg voor je nieuwe businessmodel.
Het vertelt iets over de geschiedenis, de waarden, de persoonlijkheid en de authenticiteit en je doel. Het vormt de basis van je brand identiteit.

Storytelling is belangrijk, omdat het houvast en richting geeft voor jezelf en voor je klanten. Het helpt je om consequent met je doelgroep te communiceren en jouw merk te laden.

Meer weten?

Tot zover wat achtergrondinformatie over storytelling, hoe je zo’n verhaal opbouwt en wat de componenten zijn. Zo’n verhaal schrijf je echter niet zomaar even op. Door middel van een workshop met een gestructureerd stappenplan kan ik helpen dit verhaal te schrijven.

Heb ik je nieuwsgierig gemaakt en wil je meer weten over brand storytelling? Neem contact met me op.

Door op de verzend knop te klikken, ga je akkoord met de privacy policy.

Liever even praten?
Bellen kan natuurlijk ook!
T. +31 6 248 15 278