Branding

MASBECK – STRATEGY, BRANDING & DIGITAL DESIGN

MASBECK – STRATEGY, BRANDING & DIGITAL DESIGN.

Al eens over nagedacht wat voor indruk je achter wil laten bij iemand? Als persoon is dat vanzelfsprekend. Je wil toch dat iemand een bepaalde indruk van je krijgt, die indruk bepaalt je identiteit. Bij een bedrijf werkt dat net zo. Branding is alles wat een merk doet om een bepaald imago op te bouwen. Branding zorgt ervoor dat uw doelgroep zich herkent in of aangetrokken voelt tot het merk.
branding-small
Hoe rijker de emotionele inhoud van de representatie van een merk, hoe groter de kans dat de consument een loyale gebruiker zal zijn.

Branding zorgt ervoor dat je een indruk krijgt van het bedrijf en bepaald datgene wat je erover verteld aan anderen. Wat vertel ik anderen over de relatie of ervaring die ik had met dit bedrijf. Zijn de beloften nagekomen en geloof ik in het verhaal dat ze te vertellen hebben?

componenten om van jouw merk een succes te maken:

Definieer je doel

Je merk moet een duidelijk doel hebben. Een doel wat jouw klant begrijpt, helpt en verder brengt. Een mooi Nederlands voorbeeld is Coolblue. Branding is de strategie waarmee Piet Zwart het bedrijf Coolblue groot heeft gemaakt. Het begon met functionele internetadressen als camerashop en wasmachinestore, maar dat had zo zijn beperkingen. Want op wasmachinestore kan je niets anders verkopen dan wasmachines.

Door er een zelfstandig merk van te maken en een duidelijk doel te definiëren kon de volgende stap gemaakt worden. Piet Zwart koos voor service. Want dat was het allerbelangrijkst in zijn categorie. Dit werd vertaald in het brand statement: “Alles voor een glimlach”.

wees Consistent

Wees consistent. Branding zijn de acties die je onderneemt om een bepaald imago van het bedrijf op te bouwen. Het bouwen van een merk kost tijd. Je bent niet na 1 actie bekend. Het is de serie van acties die de basis van je merk gaat vormen. Daarom moet je er zeker van zijn dat alle berichten samenhangend zijn. Uiteindelijk draagt consistentie bij aan merkherkenning, wat de loyaliteit van klanten stimuleert.
Een styleguide helpt consistentie te bevorderen en is bij een groeiscenario essentieel. Een styleguide kan alles omvatten, van de Logo tot kleur tot fotografie en de tone-of-voice die u gebruikt tot de manier waarop u bepaalde producten of diensten positioneert. Lees meer hierover op de pagina: Brand identity

breng EMOTIE

Zorg dat je merk een emotionele lading heeft. Waarom zijn klanten bereid veel meer te betalen voor een product, terwijl dat misschien ook veel goedkoper te krijgen is. Harley Davidson Motorcycles is daar een mooi voorbeeld van. Er zijn genoeg goedkopere alternatieven. Maar echte fans kopen toch een Harley. Consumenten vergeten na verloop van tijd wat ze betaald hebben. De emotionele waarde die het product ze brengt is veel belangrijker. En daar hebben ze misschien nog wel dagelijks plezier van. Terwijl de aankoop eenmalig was.

Emotional branding speelt daarbij een belangrijke rol. Harley Davidson gebruikt emotionele branding door een community rond zijn merk te creëren. Het begon met HOG – Harley Owners Group – om hun klanten in contact te brengen met hun merk (en met elkaar). Zoals Harley Davidson het zelf zegt: “Harley Davidson speaks to their audience as a member of the gang.”

Emotional branding zorgt er ook voor dat klanten loyaal zijn en blijven aan het merk. Een echt loyale klant zal gepassioneerd of fanatiek beschermend zijn over zijn keuzes. En zal een influencer zijn voor de community om hem heen.

While branding has been around since people began buying and trading goods, the definition has evolved in the Digital Age. Consumers now have a wider range of interaction with companies and greater choice in product selection. Today, brand is the holistic sum of customers’ experiences, composed of visual, tonal and behavioral brand components.
Nielsen Norman Group, World Leaders in Research-Based User Experience.

denk aan het milieu

Je komt in deze tijd als merk niet meer weg met een enorm milieuvervuilend product. Overal om je heen besteden merken nu aandacht om milieuvriendelijker te werk te gaan. Je moet op zijn minst laten zien dat het je bezighoudt.

Van Coolblue die nadenkt over een verpakking die zich aanpast naar de grote van de inhoud, zodat er meer in de vrachtwagen past, en een wedstrijd uitschrijft voor wie een mooi bouwwerk van de verpakking maakt, tot Patagonia en Nudie Jeans die wereldwijd repair centres hebben geopend om de levensduur van hun producten te verlengen en hun ecologische voetafdruk te verkleinen.

innoveer

Of we nou willen of niet, digitaal wordt steeds belangrijker. De pandemie van 2020 en 2021 heeft toch wel aangetoond hoe belangrijk digitale aanwezigheid is. En dat kan nog flink lastig zijn om dat goed te doen. Bij een fysieke winkel is locatie een belangrijke brand-asset. Je gaat er immers heen omdat de winkel van jou buurt is. Soms ga je wel naar een winkel in een andere stad, maar dan vaak nog naar een specifieke winkel omdat je weet dat die daar zit.

Online ligt meteen het aanbod van heel Europa of zelfs de wereld aan je voeten. Dan zou je onderscheid moeten gaan maken door middel van usability, lees meer op de pagina User Experience Design, service of branding.

Een goed werkende e-commerce website gaat echt verschil maken. De service die je gaat bieden maakt daar een belangrijk onderdeel van uit. En je branding waardoor mensen je gaan herkennen en loyaal worden aan je merk.

WIL JE MEER WETEN OVER branding? NEEM CONTACT MET me OP.

Door op de verzend knop te klikken, ga je akkoord met de privacy policy.

Liever even praten?
Bellen kan natuurlijk ook!
T. +31 6 248 15 278