merk­positione­ring

MASBECK – STRATEGY, BRANDING & DIGITAL DESIGN

MASBECK – STRATEGY, BRANDING & DIGITAL DESIGN.

Merkpositionering bepaalt de plek die jij in de markt inneemt. En de doelgroep die daarbij hoort. Brand positionering gaat over hoe je een product of dienst in de markt moet zetten. En hoe je het verhaal aan de wereld moet vertellen. Brand positionering gaat over kijken naar de concurrentie, wat doe ik anders dan die aanbieder die er al is. Jij bent immers je business begonnen omdat je ervan overtuigd bent dat je het beter kan dan de concurrentie.
Merkpositionering-small
Positioneren gaat over je eigen plekje zoeken, op je eigen tegeltje staan waar niemand anders bij kan, maar waar wel iedereen graag omheen komt staan.

Concurrentie

Probeer maar eens een willekeurig product op internet te kopen via een e-commerce webshop. Onmiddellijk krijg je via allerlei kanalen, op websites, op sociale media aanbiedingen van dat product. De concurrentie is moordend.

Veel winkels hebben hetzelfde assortiment, zien er online hetzelfde uit, hebben dezelfde bestelprocedure en zetten dezelfde sociale media in. Vaak zien de uitingen er ook nog hetzelfde uit omdat ze gebruik maken van een vast template of de standaard design tool van het sociale mediakanaal gebruiken. Als klant is het lastig om de ene winkel van de andere te onderscheiden.

De kunst van het positioneren

Deze shops vergeten zichzelf te positioneren. Elke keer moet er weer voor veel geld een nieuwe campagne opgezet worden om de aandacht van de klant te krijgen. Dit is een kortetermijnoplossing. Investeren in je merk en positionering is een lange termijnoplossing. Als je succesvol wil zijn zal je je moeten differentiëren van de concurrentie. Je zal iets anders of beter moeten doen. Je eigen verhaal vertellen. Uniek zijn in wat je doet. Je unieke positionering onderscheid je van de concurrentie waardoor je beter zichtbaar bent en onthouden wordt.

wat maakt het merk uniek

Brand positionering strategie gaat over wat het merk uniek maakt vanuit het perspectief van de concurrentie. De unieke positionering van een merk kan alleen tot stand komen door het te vergelijken met de concurrentie – hun identiteit, aanbod & doelgroep om daar vervolgens van te differentiëren. Positioneren gaat over je eigen plekje zoeken. Op je eigen tegeltje staan waar niemand anders bij kan. Maar waar wel iedereen graag omheen komt staan.

POP of POD

Waar we bij Brand identiteit puur spraken over “wie we zijn”, gaat het daar bij positionering ook wel over maar leggen we de nadruk op de kenmerken die het merk wel en niet deelt met andere merken. Dit wordt ook wel point-of-parity (POP) of point-of-difference (POD) genoemd.

POD’s zijn kenmerken of voordelen die consumenten sterk associëren met een merk, en geloven dat ze die niet in dezelfde mate kunnen vinden bij een concurrerend.

POP’s zijn kenmerken die niet noodzakelijkerwijs uniek zijn voor het merk, maar die met andere merken kunnen worden gedeeld. Hoewel POP’s meestal niet de reden zijn om voor een merk te kiezen, kan hun afwezigheid zeker een reden zijn om er niet voor te kiezen. Zo heeft Coca-Cola ooit eens geprobeerd transparante cola op de markt te zetten. Dat verkocht dus voor geen meter ondanks dat de smaak identiek was.

Je eigen plekje zoeken

Kortom, positioneren gaat over je eigen plekje zoeken. Op je eigen tegeltje staan waar niemand anders bij kan. Maar waar wel iedereen graag omheen komt staan.

WIL JE MEER WETEN OVER Merkpositionering? NEEM CONTACT MET me OP.

Door op de verzend knop te klikken, ga je akkoord met de privacy policy.

Liever even praten?
Bellen kan natuurlijk ook!
T. +31 6 248 15 278